Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

22 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > »   
Reply to this topicStart new topic
> SQL Injection/Insertion, Jak zapobiec włamaniu na stronę.
skowron-line

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(kayy @ 5.12.2008, 12:44:21 ) *
Pytanie;

jeżeli użyje takiego czegoś, to wszystkie zmienne z $_GET i $_POST będą zabezpieczone?

1. <?php
  2. function safe() {
  3.  
  4. foreach($_POST as $key => $item) $_POST[$key] = addslashes($item);
  5.  
  6. foreach($_POST as $key => $item) $_POST[$key] = mysql_real_escape_string($item);
  7.  
  8. foreach($_POST as $key => $item) $_POST[$key] = htmlspecialchars($item, ENT_QUOTES);
  9.  
  10. foreach($_POST as $key => $item) $_POST[$key] = strip_tags($item);
  11.  
  12. foreach($_GET as $key => $item) $_GET[$key] = addslashes($item);
  13.  
  14. foreach($_GET as $key => $item) $_GET[$key] = mysql_real_escape_string($item);
  15.  
  16. foreach($_GET as $key => $item) $_GET[$key] = htmlspecialchars($item, ENT_QUOTES);
  17.  
  18. foreach($_GET as $key => $item) $_GET[$key] = strip_tags($item);
  19. }
  20. ?>

zastosuj http://pl2.php.net/manual/pl/function.array-walk.php
i napisz sobie funckcje escapujaca zmienne
Go to the top of the page
+Quote Post
mlattari

-----

hmmm po co to wszystko? Dlaczego nie wystarczy zabawa z refererami...?

if (!$_SERVER['HTTP_REFERER']) die(''); // Nie wpisujemy niczego do paska adresów... :-))

No i oczywiście dodając funkcję sprawdzającą wszystkie dozwolone referery ..... no i ewentualnie (dla paranoików) żeby nie zawierały niczego poza dozwolonymi zmiennymi.....

To chyba jest pewna metoda? Czy nie?

albo.... he he zainstalować i poprawnie skonfigurować mod security :-)) prościej i pewniej! Bardzo skuteczna ochrona przed SQL Injection !

Ten post edytował mlattari 29.12.2008, 14:42:34
+Quote Post
bełdzio

-----

1. niektore firewalle wycinaja refa
2. kryska z gazowni doda na swoim blogu linka do Ciebie, ów link nie bedzie wsrod Twoich dozwolonych referow i ciach wszyscy nowi userzy nie maja dostepu
+Quote Post
mlattari

-----

Masz racje! ALE JESTEM GŁUPI! Ostatnio piszę same aplikacje gdzie ważny jest dostęp tylko ze specyficznych hostów i wszystko mi się pomieszało bo pracuję po 16 godzin dziennie :-))

Ale z tego wszystkiego chyba najbardziej niebezpieczne są łańcuchy zawierające wyrazy "UNION SELECT"... więc wystarczy odciąć takie wyrazy jak UNION, USER, PASSWORD, dokładnie tak jak to robi mod security 2 dla Apache (można przecież nieco podejrzeć jego reguły w ustawieniach i według nich napisać kod php).... a najlepiej to chyba odciać z referera wszystkie zastrzeżone wyrazy SQL....bo raczej nie bądą tam nam potrzebe :-)
+Quote Post
pyro

-----

jasne, napiszesz odpowiedz na jakiegos posta (przez post) na jakims forum strzezonym przed wyrazami SQL.

"Oh! you can use UNION statement o merge the result! I'll show ya on my www, but wait... I forgot my PASSWORD to account... fuck"

po usunieciu tych wyrazow wyjdzie burdel w poście (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
mlattari

-----

No już pisałem że jestem GŁUPI :-)

Bierzmy pod lupę cały kontekst np. "You can use UNION SELECT..." to nie to samo co "SELECT price FROM Items UNION SELECT PASSWORD FROM Users" :-) czy username%2b%27%20%27%2bpassword%20from%20users tymbardziej, że wiemy, że Items to nasza tabela i jest częścią zapytania generowanego przez nasz skrypt :-) Może jakoś porównywać zapytania z dopuszczalnymi wzorcami choć może ich czasami być sporo :-) Na pierwszym miejscu za pomocą ereg_replace wywaliłbym wszystkie podejrzane znaki z $_POST i $_GET a potem pozostaje kwestia sprawdzenia czy zapytanie pasuje do dopuszczalnych wzorców.... tak jak to robi mod security 2 ale to już kwestia napisania odpowiedniego algorytmu :-)

Ten post edytował mlattari 30.12.2008, 03:54:05
+Quote Post
bełdzio

-----

nawet nie korzystajac z union selecta mozna przeprowadzic skuteczny SQLi :-)
+Quote Post
ucho

-----

To ja bym prosił o jakiś przykład - bo przy mysql, gdzie nie można np. przepchnąć drugiego polecenia po ";" union to jedyny sposób jaki znam na wyciągnięcie czegoś z bazy - przynajmniej kiedy ktoś dał addslashes() myśląc, że to wystarczy =)
+Quote Post
pest

-----

Sprawa chociażby z logowaniem, gdzie można zapytanie przedwcześnie zakończyć i to wystarczy.
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(mlattari @ 30.12.2008, 02:38:12 ) *
No już pisałem że jestem GŁUPI :-)

I zostańmy przy tym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Jak to będzie np. forum o programowaniu będzie mnostwo wymienionych przez Ciebie składni zapytania, a ktoś gdzieś indziej może mieć taką samą nazwę np. tabeli i teraz co? Bedziesz pisał 200 linijek wzorców jakie mogą wystąpić przy wlamaniu i do tego nie będą one zawsze skuteczne? To jest !$sens (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
mlattari

-----

No to jak już pisałem, na pierwszym miejscu należałoby oczyścić łańcuchy z niebezpiecznych znaków, za pomocą np. ereg_replace, get_magic_quotes_gpc, mysql_escape_string. To napewno wyeliminuje mozliwość dodania czegokolwiek do zapytania przez włamywacza... a tak na marginesie to polecam mod_sec2 pod apacha :-)
+Quote Post
bełdzio

-----

Cytat(ucho @ 30.12.2008, 10:00:41 ) *
To ja bym prosił o jakiś przykład - bo przy mysql, gdzie nie można np. przepchnąć drugiego polecenia po ";" union to jedyny sposób jaki znam na wyciągnięcie czegoś z bazy - przynajmniej kiedy ktoś dał addslashes() myśląc, że to wystarczy =)

jest duzo roznych sposobow, zaczynajac od komenarzy konczac na 1=1, wsio zalezy od sposoby napisania app btw addslashes nie sluzy do zabezpieczania przed SQLi
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
ereg_replace

W PHP6 Twój skrypt nie zadziała.

Cytat
mysql_escape_string

Ta funkcja może Ci rozwalić znaki przy korzystaniu z wielobajtowych kodowań:
Cytat
This function is identical to mysql_real_escape_string() except that mysql_real_escape_string() takes a connection handler and escapes the string according to the current character set. mysql_escape_string() does not take a connection argument and does not respect the current charset setting.

Cytat
To napewno wyeliminuje mozliwość dodania czegokolwiek do zapytania przez włamywacza...

nigdy, zawsze, na pewno, a potem okazuje się, że ktoś coś przeoczył i akcja "filmu" dzieje się jak na obrazku "windows 98 with firewall". (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
Ermes

-----

hmmm... a słyszeliśta o czymś takim jak procedury składowane ?
podaje sie do nich parametry, ktore potem siedza w zmiennych, a te z kolei nie są analizowane pod kątem wykonania przez serwer sql.
serwer ma w gdzieś co tam siedzi aby sie zgadzało z typem danych i nie ma takiej opcji zeby zmienna sie wykonała chyba ze zrobisz coś w stylu
  1. exec @zmienna

co jest kiepskim pomysłem chyba ze sie robi jeszcze gdzieś w prodecdurze dynamiczny sql i wtedy przy konkatenacji znaków trzeba uwazac ale wystarczy wsadzić zmienna w
  1. quotename(@zmienna)

i gotowe

mozna tez ustawić wartosci domyslne i uzywac tranzakcji itd. a obsługe błędów z sql chyba kazdy potrafi zrobic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

problem sql injection znika... prawie ale dalej to trzeba sie nieźle napocić zeby to obejść, ale jak to juz nie wiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

generalnie to nie wiem czy mysql posiada te wszystkie rzeczy, ale raczej tak bo procedury sa, ale w kazdym razie MS SQL 2005 i wyzej to ma
takie rzeczy stosuje się w biznesowych rozwiazaniach produkcyjnych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

PS. podałem kod z mssql ale jak mniemam bardzo podobnie jak nie tak samo jest w mysql

Ten post edytował Ermes 2.01.2009, 22:00:26
+Quote Post
$olo

-----

Cytat(Ermes @ 2.01.2009, 22:05:38 ) *
generalnie to nie wiem czy mysql posiada te wszystkie rzeczy, ale raczej tak bo procedury sa, ale w kazdym razie MS SQL 2005 i wyzej to ma
takie rzeczy stosuje się w biznesowych rozwiazaniach produkcyjnych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Owszem - są w MySQL procedury, ale problem można rozwiązać o wiele prościej - przez zmienne związane:

mysqli:
http://pl.php.net/manual/en/mysqli.prepare.php

PDO:
http://pl.php.net/manual/en/pdo.prepare.php
+Quote Post
mlattari

-----

hmmm.... ten wątek ciągnie się już od bardzo dawna....
zawsze sądziłem że wystarczy zdjąć możliwość wpisywania czegokolwiek do paska url poprzez pracę nad refererem oraz zastosować mysql_real_escape_string na zmiennych przekazywanych przez $_POST oraz $_GET... ewentualnie odciąć nieporządane znaki które mogłyby w jakiś sposób przedostać się...

Czy ktoś kto stwierdzi, że jest to niewystarczające, mógłby podać konkretny przykład MySql Injection w którym moja skromna metoda nie zapewni ochrony? Bardzo proszę o konkretne przykłady bo zaczynam się martwić, że rzeczywiście to nie wystarczy. Proszę nie odsyłajcie mnie to lektury czegokolwiek tylko przytoczcie konkrety....
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(mlattari @ 22.02.2009, 17:49:53 ) *
hmmm.... ten wątek ciągnie się już od bardzo dawna....
zawsze sądziłem że wystarczy zdjąć możliwość wpisywania czegokolwiek do paska url poprzez pracę nad refererem oraz zastosować mysql_real_escape_string na zmiennych przekazywanych przez $_POST oraz $_GET... ewentualnie odciąć nieporządane znaki które mogłyby w jakiś sposób przedostać się...

Czy ktoś kto stwierdzi, że jest to niewystarczające, mógłby podać konkretny przykład MySql Injection w którym moja skromna metoda nie zapewni ochrony? Bardzo proszę o konkretne przykłady bo zaczynam się martwić, że rzeczywiście to nie wystarczy. Proszę nie odsyłajcie mnie to lektury czegokolwiek tylko przytoczcie konkrety....

mysql_real_escape_string() w zupełności wystarczy, problem SQLi polega na tym, ze niektórzy zapominają go wogóle dać, a niektórzy na przykład zapominają go dać w przykładowej sytuacji: ktoś sobie zbiera statystyki i zapisuje do bazy $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']; $_SERVER wyglada inaczej niz $_GET czy $_POST dlatego ktos niedoswiadczony moglby pominac prze przypadek zabezpieczenei go (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
mlattari

-----

hmm...

czy sądzicie że poniższy fragment kodu jest bezpieczny?

1. <?php
  2. // Wyplata prowizji
  3. if (isset($_GET[wyplataprov])&&$_GET[wyplataprov]!='') {
  4. $wyplataprov=mysql_real_escape_string($_GET[wyplataprov]);
  5. mysql_query( "update pozycje set data_wyplaty_prowizji='".date('Y-m-d')."' where id={$wyplataprov} limit 1;") or diee_close(); }
  6. ?>

*diee_close to taka moja funkcja, która niszczy wszelkie dane sesyjne no i zamyka połączenie z MySql wyświetlając ładny komunikat o błędach :-)

bo już sam nie wiem.... ale wydaje mi się, że tutaj raczej żadne UNION select czy nic za znakami ;' nie powinno przedostać się do MySqla.... i nie czuję potrzeby stosowania stripslashes, trim i innych podobnych funkcji.

no ale żeby nikogo nie korciło wpisywanie bzdur do paska url to często stosuję to:

1. <?php
  2. if (!$_SERVER['HTTP_REFERER']) diee_close();
  3. ?>

Przy aplikacjach, które muszą być jeszcze bezpieczniejsze jeszcze bardziej ograniczam referery ale to już inna kwestia... chodzi mi o takie rzeczy, które chodzą tylko na prywatnych LANAch.....
+Quote Post
pyro

-----

Pierwsze zabezpieczenie dobre, jeśli jednak jest to dana liczbowa to wystarczy stosowac rzutowanie typow, co do tej drugiej metody jest ona bez sensu....
+Quote Post
Orkan

-----

Cytat(mlattari @ 26.02.2009, 22:56:14 ) *
  1. <?php
  2. if (!$_SERVER['HTTP_REFERER']) diee_close();
  3. ?>

HTTP_REFERER - to "wytwor" przegladarki, gdzie przy pomocy odpowiednich "dodatkow" mozna tam wpisac cokolwiek. czesto w logach mam jako Referrer zwykly spam i reklamy,.. ludzka wyobraznia naprawde nie zna granic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif)
+Quote Post

22 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:08